Herinneringen
We maken dagelijks herinneringen. Er zijn verschillende soorten herinneringen, leuke, verdrietige, intenste, heftige en bijzondere momenten om te herinneren. Onze zintuigen kunnen herinneringen uit het verleden oproepen. De grootste herinneringen komen door reuk. Slecht een aantal procent van de herinneringen krijgen we door wat we zien. Als we iets ruiken wat een herinnering op roept zoals bloemen of een heerlijke parfum dan verbinden onze hersenen er emoties aan. Reuk kan gevoelens oproepen. Gevoelens die we gemaakt hebben in het verleden. We herinneren een geur en daarbij komt er een emotie omhoog. Beelden, voorwerpen of omgevingen zien kan ook herinneringen oproepen. Opgeslagen herinneringen vervagen na verloop van tijd. Bij emotionele herinneringen is dit niet het geval. Die herinneringen worden op een andere manier opgeslagen in onze hersenen.
Waarom herinneringen bewaren?
Herinneringen kunnen we bewaren door deze tastbaar te maken. Zodat we vaker denken aan die mooie geboorte, het bijzondere huwelijk, dat fijne feestje, die geweldige persoon of het indrukwekkende afscheid. Herinneringen verbinden ons verleden met het heden. In de toekomst praten we over het verleden. Tastbare beelden en voorwerpen houden de herinnering(en) levend en dichtbij ons.
Hoe herinneringen tastbaar maken?
Om herinneringen tastbaar te maken kan je het beste kijken naar wat er bij jou past. Ben je een persoon die liever veel en groots spullen bewaard of zoek je het juist klein? Niks is goed of fout, als je het maar dichtbij je zelf houd. Wil je het groots dan kan je gaan voor groter herinnerinsboxen of kisten. Deze kan je voorzien van naam, zelf decoreren of dit laten doen. Misschien ben je wel handig en kan je dit zelf maken. Wil je het klein houden dan kan dat al met een gedicht op een kaart, een foto of een kaarsje. Houd je van schrijven dan kan je er ook voor kiezen om een dagboek bij te houden of een levensloopboek in te vullen/bij te houden. Tastbare herinneringen maken ons leven.
Herinneringen bij overlijden
Als mensen overlijden dan is dat erg pijnlijk en verdrietig. Hoe groot of klein, hoe jong of oud, elk verlies is er één te veel. Van deze mensen willen we graag alles bewaren. Dit willen we omdat we op deze manier, diegene die we moeten missen, dichtbij ons kunnen houden. Helaas kunnen we niet alles bewaren. Je moet keuzes maken. Deze kan je het beste doen op gevoel. Wat wil jij bewaren wat een mooie en fijne herinnering aan die persoon gaf en waar jij je goed bij voelt? Aan wat heb jij fijne herinneringen? Die mooie ketting, omdat het haar zo mooi stond en die ze op feestjes altijd om had. Leuke feestjes waren dat! Of misschien wil je wel dat geurtje bewaren omdat je die geur dan zo nu en dan nog eens kan ruiken, even terug naar dat fijne moment. Of wil je die ring bewaren zodat jij die om kan en je dierbare zo altijd bij je is. Bij een kindje kan het dat knuffeltje zijn waar hij of zij zo gehecht aan was.
Een hand of vingerafdruk kan voor zowel een volwassene als een kindje. Je kan deze in een lijstje doen of op een sieraad laten maken. Een plukje haar kan je bewaren om te verwerken in een sieraad of in een buisje waren en bij een foto in de kast te bewaren. Ga voor iets wat bij jou past en wat jou een goed gevoel geeft.
Een gevoel geeft een betekenis aan een herinnering. Er is geen goed en geen fout. Bij het kiezen van het bewaren van een herinnering, volg je gevoel want dat klopt altijd!
Liefs Monique
Wij hebben zelf een groeiend assortiment aan herinneringsproducten. Deze worden ook wel troostcadeaus genoemd. Vind je niet wat je zoekt? Neem contact met ons. Als wij je niet kunnen helpen kunnen wij je wellicht doorsturen naar adressen die jou zouden kunnen helpen.
Reactie plaatsen
Reacties