Wat is wateropbaring?

Gepubliceerd op 11 augustus 2021 om 09:00

In onderstaande blog willen wij jullie meer informatie geven over wateropbaring. Wij hebben voor deze manier van opbaren gekozen voor onze zoon Koen*. Wij hebben aan deze manier van opbaren liefdevolle herinneringen. Wateropbaring komt steeds vaker voor maar helaas is deze manier van opbaren van overleden kindjes nog niet heel erg bekend. Nog niet ieder ziekenhuis gebruikt deze methoden en veel mensen kennen deze manier van opbaren niet. Waarom wij hier een blog aan wijden? Wij hopen niet dat jij ooit in de positie komt dat je een kindje verliest. Mocht het toch gebeuren dan kan je met deze informatie een weloverwogen keuze maken van de soort opbaring voor jouw kindje. Als er in je omgeving een kindje om de een of andere reden niet kan leven op aarde dan kan je de ouders wellicht vragen of zij bekend zijn met wateropbaring en informeren indien zij dat wensen. Zij kunnen dan een keuze maken wat voor hun kindje geschikt is en bij hun past. Hoe bekender het wordt hoe meer mensen dankbaar zullen zijn voor deze manier van opbaren en de tijd die ze krijgen voor het maken van foto's en afscheid.

Wat is wateropbaring?

Dit is het opbaren van een pasgeboren overleden kindje in koud kraanwater. Het stille kindje ligt in een bakje met koud water. Je denkt misschien dat dit er eng uit ziet maar dit is niet het geval. 

 

Voor wie is wateropbaring mogelijk

Deze manier van opbaren is mogelijk voor stil geboren en te vroeg geboren kindjes. Ook voldragen kindjes kan je op deze manier opbaren. 

 

Waarom wateropbaring?

Voor stille (te vroeg geboren) baby's is wateropbaring een mooie manier van opbaren. Het kindje is alleen een leven in de buik en vruchtwater gewend. Kindjes die voor de 24 weken geboren worden hebben vaak een kwetsbaar huidje. Ook kindjes die na de 24 weken geboren worden kunnen een kwetsbaar huidje hebben, helemaal als ze al lange tijd overleden in de buik hebben doorgebracht. Het huidje van het overleden kindje kleurt uit het water snel donkerder. Door het overleden kindje in een bak met koud (kraan) water te leggen kleurt het huidje mooi roze. De botten van te vroeg geboren kindjes zijn niet stevig. Als je dit kwetsbare kindje zou opbaren in een mandje, deken of een kistje dan zal niet alleen het huidje snel donker worden, het kindje kan, in het ergste geval, ook gaan vervormen. Dit willen we niet, we willen een kindje dat er vredig en mooi uit ziet. Ouders hebben de tijd nodig om hun kindje te ontmoeten, bewonderen, te ruiken en te voelen. Door wateropbaring krijg je als ouders de tijd om dit te doen. Door het kindje in water te leggen neemt het kindje in het water de natuurlijke houding van in de baarmoeder aan. Waardoor het kindje er heel natuurlijk uitziet in het koude water. Het lijkt alsof het stille kindje zweeft. Door wateropbaring is er ook de mogelijkheid om mooie foto's te maken. Foto's die zo belangrijk zijn voor het rouwproces en de rest van het leven van de ouders, broertjes en zusjes. Deze manier van opbaren geeft ook de mogelijkheid tot het vasthouden van het overleden kindje. Je kan het kindje uit het water in een doek leggen om vast te houden, te bewonderen, te knuffelen en een kus te geven. 

 

Als ouder wil je, je pas geboren baby delen met de wereld. Door deze manier van opbaren blijft het kindje mooi om te zien wat ouders de mogelijkheid geeft om hun overleden kindje aan broertjes, zusjes en andere dierbare te tonen. Zo kan je van een intens verdrietige en moeilijke situatie een mooi afscheid maken. Dit helpt mee aan het rouwproces voor de ouders, broertjes, zusjes en andere dierbare. 

 

Waar kan je wateropbaring toepassen?
Doordat je een kindje in koud kraanwater opbaart kan dit in het ziekenhuis en thuis. Je kan een overleden kindje tot een week in water opbaren. Daarna zal de conditie van het kindje achteruit gaan. Hoe kwetsbaarder het kindje, hoe eerder de conditie van het kindje achteruit gaat. Hoe kouder het water, hoe langer het kindje mooi toonbaar blijft. 

Aanvullende informatie
Het water wordt dagelijks ververst om verkleuring en reuk tegen te gaan. Verversen gebeurd door een tijdje koud water, langzaam in de bak met het kindje te laten lopen. Je kan het water ook verversen als het kindje uit het water is om geknuffeld te worden door de ouders. Het water kan buiten de koelkast koud gehouden worden met (sterren) ijsblokjes of koelelementen (gewikkeld in een doek want koelelemten zijn glad). Je kan het kindje in het bakje water ook in de koelkast bewaren. Dit klinkt niet prettig maar is vaak niet zo onaangenaam, zoals het klinkt. Je kan in een koelkast een plank vrij maken en kiezen om decoratie zoals bloemen om het bakje te leggen. Dit maakt het plekje in de koelkast liefdevoller. Als je het kindje in een bak water in de koelkast opbaard dan kan de bak met water en het kindje een uurtje buiten de koelkast zijn zonder extra te moeten koelen. 

 

Voordelen wateropbaring:

  • Het huidje van het te vroeg geboren kindje kleurt mooi roze.
  • Het huidje van een voldragen kindje ziet er natuurlijk roze uit en blijft langer roze.
  • Het kindje zal niet vervormen.
  • Het kindje neemt de natuurlijke houding van in de baarmoeder aan.
  • Het geeft ouders de mogelijkheid tot thuis opbaring.
  • Het kindje kan uit het water gehaald worden om te knuffel en vast te houden.
  • Het geeft de ouders tijd om te ontmoeten, herinneringen te maken en afscheid te nemen.
  • Ouders kunnen mooie foto's (laten) maken. 
  • Ouders kunnen hun kindje aan andere laten zien. 
  • Het is een eenvoudige manier van opbaren omdat je alleen een doorzichtige bak en koud water nodig heb. 

 

Wil jij foto's zien van een opgebaard kindje? Wij stellen een paar foto's beschikbaar van Koen*, gemaakt door onze geboortefotograaf Ilse Nelisse.

Wij hebben een kleine selectie gebruikt om jullie te informeren. Deze foto's zijn voor ons van grote waarde waardoor wij er niet veel willen en kunnen publiceren. Wij hopen op begrip en respect voor deze keuze. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.