Rouwen en troost

Gepubliceerd op 15 september 2021 om 09:00

Troost betekend iemand steunen die lichamelijk of geestelijk lijd. Iets voor iemand betekenen die het moeilijk heeft. Troost bieden kan op allerlei manieren. Een arm om iemand heen slaan, een luisterend oor bieden, de ander ruimte geven om te huilen of een cadeautje geven.

 

Voor iemand die een dierbare verliest is het belangrijk dat er mensen zijn bij wie ze terecht kunnen. Mensen die je troost bieden, bij wie je, jezelf kan en mag zijn en die er voor je zijn. De één heeft behoefte om te praten, de ander om te huilen, weer een ander wil helemaal niks alleen maar iemand om zich heen hebben en weer een ander wil bezig zijn. Maar één ding hebben mensen met verlies gemeen, ze hebben troost nodig.

Hoe bied je troost?

Stuur een kaartje, een bloemetje, een cadeautje of een berichtje. Laat iets van je horen. Alleen dit is al fijn voor diegene die het zwaar heeft. Niets horen van iemand is vaak nog een klap in het gezicht van een rouwende.

Wij hebben een paar doen en niet doen acties in een overzicht gezet. Zet je eigen gevoel even aan de kant. Dat is nu niet belangrijk. Belangrijk is dat jij troost kan bieden aan iemand die dat nodig heeft.

 

Doen

  • Luister en vraag, laat zien dat je er bent en dat je een luisterend oor bied.
  • Toon oprechte interesse. Als je merkt dat iemand over andere dingen wil praten dan over de pijn, het verdriet en gemis dan is dat goed. Soms is een ander gesprek ook fijn.
  • Vraag waar iemand behoefte aan heeft. Misschien wil iemand wel wandelen of naar het strand om zijn hoofd leeg te maken. Kijk of je die behoefte kan vervullen.
  • Geef aan dat je best iets kan doen. Benoem wat je kan en wil doen. Zal ik voor je koken? Heb je nog was die ik kan doen? Huishoudelijke taken blijven liggen omdat het hoofd door verdriet hier niet naar staat. Denk praktisch want daar is een rouwende vaak niet toe in staat.
  • Laat na een tijdje nog eens van je horen. Na een uitvaart begint het rouwproces en het zoeken naar een leven zonder de geliefde pas. In die periode vallen mensen vaak in een gat De buitenwereld gaat door maar de rouwende kan nog niet door gaan. Vraag hoe het gaat en of je iets kan doen.
  • Stuur een kaartje of een troost cadeautje.
  • Zeg als je niet weet wat je moet zeggen. Benoem dat je het erg vind maar ben ook eerlijk. Een rouwende voelt haarfijn aan als iemand niet eerlijk is.
  • Denk op de verjaardag en sterfdag van de overledenen ook aan de nabestaande. Net als met de feestdagen. Deze dagen zijn extra zwaar en verdrietig.

 

Niet doen

  • Vul niet in voor de rouwende. Laat die persoon zelf alles vertellen. Ook al worden dingen dubbel verteld.
  • Haal geen verhalen van jezelf of andere erbij. Daar heeft diegene die verdriet heeft geen boodschap aan. Diegene wil zijn verhaal kwijt en zijn verdriet is nu even het belangrijkste op aarde. Jammer voor die neef van de buurvrouw die dit ook mee heeft gemaakt. Dat is niet belangrijk.
  • Inbreken in een verhaal is frustrerend voor diegene die hoog in de emotie en met verdriet zit. Laat diegene uitpraten. Laat stiltes toe. Dit kan ongemakkelijk voelen, maar liever stilte dan ongepaste dingen zeggen.
  • Probeer iemand niet op te vrolijken. De situatie is niet vrolijk.

Hoe lang duurt rouwverwerking?

Tijd is het belangrijkste wat je iemand kan geven die aan het rouwen is. Voor rouwen staat geen tijd. Rouwen is hard werken en de rouwende weet vaak zelf niet wat hem overkomt en waar hij doorheen gaat. Rouw kent verschillende fases die allemaal door elkaar heen lopen. Voor de niet rouwende is het rouwproces een moeilijk en vreemd proces. Iemand die rouwt voelt van alles, vind van alles en kan onredelijk zijn. Laat dit gaan, geef die ruimte. Dat draagt bij aan het proces voor een “nieuw” leven zonder de gemiste geliefde. Rouwen is hard werken, gaat met diepen dalen en hoge bergen. Uiteindelijk gaat men weer het mooie van het leven zien. Dit kost tijd, geef die tijd. Iemand die niet goed het rouwproces kan aan gaan komt er uiteindelijk toch een keer in. Besef dat na verlies en in het rouwproces mensen ook weer langzaam gaan genieten. Eerst van de kleine dingen maar langzaam aan ook weer van de grote dingen. Vergeet niet dat rouwen elk moment weer de kop op kan steken, dat kan kort maar ook lang na het overlijden van een dierbare gebeuren.

Tips om troost te bieden
Ken je iemand die troost nodig heeft en vind je het eng om langs te gaan dan hebben wij een paar tips uit eigen ervaring.

  • Stuur een kaartje. Er hoeft geen lang verhaal op. Een liefdevolle kaart is al genoeg. Noteer je naam, misschien wil de ontvanger je wel bedanken.
  • Stuur een appje.
  • Stuur een troost cadeautje. Wat maakt niet uit, elk presentje is al fijn om te ontvangen. Vooral troost cadeautjes met namen zijn fijn om te krijgen.
  • Stuur een bloementje.
  • Stuur een gepersonaliseerd troostcadeautje. Dit zijn presentjes die extra liefdevol zijn om te ontvangen. Bij ons kan je terecht voor gepersonaliseerde troost cadeautjes.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.