Baby Loss Awareness Week

Gepubliceerd op 13 oktober 2021 om 14:45

Baby loss awareness week


Wat is baby loss awareness week?
Dat is een week waarin wereldwijd aandacht wordt  gevraagd voor babysterfte. Babysterfte komt wereldwijd en vaker voor dan men denkt. In Nederland sterft 4 van de 1000 baby’s tijdens of net na de geboorte. In deze week schenken we extra aandacht aan het onderwerp babysterfte.


Waarom is deze week?

In deze week vragen we aandacht voor het verlies van een kindje. Alle stille kindjes doen ertoe en mogen niet vergeten worden. Door aandacht te schenken aan dit thema wordt de wereld meer bewust gemaakt van het verlies van een kindje. Niet alleen voor de ouders maar ook voor de omgeving van de ouders is dit belangrijk. Er rust een taboe op dit gespreksonderwerp en dat is jammer. Want elk kind doet er toe. Maak baby verlies bespreekbaar. De overleden kindjes zullen altijd aanwezig zijn in het leven van de ouders

 

 

Voor wie is deze week?
Deze week is voor iedereen die een kindje heeft verloren of iemand kent die een kindje is verloren. De kindjes die gemist worden, worden herdacht met de wave of light. Deze week is om bewustwording te creëren rondom baby sterfte en verlies. Maak dit onderwerp bespreekbaar. Voor wie brand jij een kaarsje?

Wanneer is deze week?
Dit is elk jaar van 9 tot en met 15 oktober. De week wordt afgesloten met een wave of light. Om 19 uur lokale tijd steken mensen een kaarsje aan. Gebouwen van gemeenten worden roze/blauw gekleurd om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Omdat er om 19 uur lokale tijd kaarsjes aangestoken worden en het elk uur op de wereld wel ergens 19 uur is, creëren we een wave of light.

 

Waar is deze week?
Deze week vind vooral online plaats. Je kan zelf mee doen door bij steunpunten te zoeken naar onderwerpen van de dag om over te bloggen en/of te praten. Maak elkaar bewust want niet alleen de ouders verliezen een kind, ook broertjes en zusjes hebben ermee te maken. Vaak weet de omgeving ook niet hoe ze ermee om moeten gaan. Lees mee, op sites en sociale media. Laat een reactie achter onder berichten, dit is enorm fijn.  Voel mee, door erover te praten, ouders vragen te stellen naar hun kindje. Toon interesse, dat is zo fijn en belangrijk voor de erkenning.  Doe mee, heb je ervaring met verlies schrijf erover. Heb je geen ervaring, brand een kaarsje, stuur hartjes, laat weten dat je stil staat bij dit thema.

Wij doen mee voor onze Koen*. Ik vind erover schrijven niet altijd makkelijk. Daarom doe ik deze keer in stilte mee en schrijf ik niet actief mee met de onderwerpen van de dag die er in die week centraal staan.


Brand je een kaarsje mee op 15 oktober om 19 uur?

Reactie plaatsen

Reacties

Ursula
2 jaar geleden

Heel veel sterkte ..
Ik denk aan jullie❤

Monique
2 jaar geleden

Super lief, dank je wel.
Liefs
Monique